Saturday, December 2, 2023

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΟΙ ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ Α΄.

Χριστόδουλος Βασιλειάδης

Δρ Θεολογίας - Δρ Μουσικολογίας - Μεταδιδακτορικὸς ἐρευνητὴς

Καθηγητὴς Μουσικὴ Ἀκαδημία ARTE


(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

1. Εισαγωγικά

Χαρισματική αναμφίβολα προσωπικότητα στο παραδοσιακό μουσικό γίγνεσθαι της μεγαλονήσου του 20ου αιώνα, ο Θεόδουλος Καλλίνικος αποτελεί το θέμα της παρούσης εργασίας. Η μελισταγής μουσική παρουσία του σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου πάνω από ογδόντα χρόνια, και συνεχίζει να ζει στις μνήμες και καρδιές των πολυπληθών μαθητών και ακροατών του. Θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια να ομαδοποιήσουμε τα δημoτικά τραγούδια, που κατέγραψε στο βιβλίο του, με τίτλο «Κυπριακή Λαϊκή Μούσα» (1951). Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη συλλογή Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής που εκδόθηκε στην Κύπρο και περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια που μαζεύτηκαν από την Κυπριακή ύπαιθρο κατά τη δεκαετία του 1920 και μετά. Η ομαδοποίηση των τραγουδιών θα γίνει σύμφωνα με τον δρόμο, το ήχο και τον ρυθμό, που ακολουθούν, αφού προηγουμένως αναφερθούμε σε κάποια σύντομα βιογραφικά στοιχεία.

2. Βιογραφική αναφορά

Ο Θεόδουλος Καλλίνικος γεννήθηκε στο Λευκόνοικο της επαρχίας Αμμοχώστου στα 1904. Μαθήτευσε κοντά στον Στυλιανό Ελευθεριάδη (Χουρμούζιο) και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Εκεί εκτός από τη βυζαντινή έμαθε και ευρωπαϊκή μουσική.

Στα 1925 διορίστηκε διευθυντής της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Η σχολή αυτή ιδρύθηκε στα 1925 στο προάστιο Μεσαορίας και μεταφέρθηκε στα 1937 στην Λευκωσία. Σε ηλικία 45 χρόνων διορίστηκε καθηγητής της βυζαντινής μουσικής στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας». Υπηρέτησε ως καθηγητής για 38 χρόνια, από το 1949 μέχρι το1987. Επίσης διετέλεσε καθηγητής της βυζαντινής μουσικής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου για 26 χρόνια (από το1959 μέχρι το 1985).

Υπηρέτησε στον καθεδρικό ναό του αγίου Ιωάννου στην αρχιεπισκοπή Κύπρου από το 1935. Έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Βραβεύτηκε για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.

(συνεχίζεται)



No comments:

Post a Comment

Εἰκόνα τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, 16 ος αἰώνας, Ἱερὰ Μονὴ Σταυροβουνίου Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε, Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε, ...