Thursday, January 21, 2021

ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΜΝΩΝ

 Βασικοί κανόνες μελοποίησης ύμνων

Χριστόδουλος Βασιλειάδης

Δ

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)


Η κάθε θέση ή μελωδική γραμμή πρέπει να είναι η μία φυσιολογική εξέλιξη της άλλης, δηλαδή ερώτηση - απάντηση και μετά ξανά ερώτηση - απάντηση. Όπως στο λόγο δεν μπορούμε να λέγουμε ασυναρτησίες έτσι και στην μουσική η μια μελωδική γραμμή πρέπει να είναι απόρροια της άλλης. Για να το πετύχω αυτό πρέπει να επαναλάβω στη σκέψη μου τη μια μελωδική γραμμή και σιγά-σιγά από αυτή θα γεννηθεί μια άλλη.

Για να μπορέσει ένας ψάλτης να αρχίσει να μελοποιεί ύμνους, είτε ειρμολογικούς (σύντομους) αλλά πολύ περισσότερο στιχηραρικούς (αργοσύντομους) και παπαδικούς (αργούς) πρέπει να γνωρίσει πρώτα όλη την μουσική παράδοση, την οποία κληροδότησαν οι προγενέστεροι μελουργοί, και τότε, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική του φαντασία, να δημιουργήσει, μέσα στα πλαίσια, τα οποία καθορίζουν οι κανόνες της ψαλτικής τέχνης, ύμνους, οι οποίοι όντως θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μια πληθωρική παραγωγή ύμνων, χωρίς αυτή να δένει ουσιαστικά με το παρελθόν και την προγενέστερη παράδοση.

(συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment

Εἰκόνα τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, 16 ος αἰώνας, Ἱερὰ Μονὴ Σταυροβουνίου Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε, Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε, ...